Hudba je bránou do duše člověka...♥

Dětská cimbálová muzika

Mgr. Marcela Přibylová
ZŠ a MŠ, Znojmo, Pražská 98
739 203 572
marcela.pribylova@seznam.cz

Staropražské písničky

22.10.2017 17:08

Na koncertu k 50. výročí naší školy vystoupila Dětská cimbálová muzika ve dvou číslech programu. Jedno z čísel mělo název: Staropražské písničky aneb Kde to všechno začalo.

Ptáte se, proč zrovna staropražské písničky? Protože k Praze máme tak nějak blízko. Nejen, že se naše škola nachází na ulici Pražská, vedoucí směrem na Prahu, ale Prahu máme i v samotném názvu naší školy.

A kde to tedy všechno začalo? No přece v hospodě! Nebo v kuchyni. Tam se lidé staré Prahy scházeli a zpívali. To bylo v dobách, kdy ještě neexistoval internet ani televize. V dobách, kdy po Karlově mostě ještě jezdily tramvaje. Bylo to od roku 1908 a poslední tramvaj tudy projela v roce 1965.

A že to v pražských hospůdkách nebyli hosté ledasjací. Scházel se tu dobrý voják Švejk s Jaroslavem Haškem, Franz Kafka, Karel Hašler, Eduard Bass, Karel Čapek, o kterých se dnes učíme. Mísila se čeština s němčinou, vedly se řeči, ale hlavně se zpívalo. Každý znal nějakou.

Přes všechno zatracování a lamentace, že jsou tyto písničky nevkusné a jednoduché, přežily generace a žijí dodnes. My jsme zjistili také, že jsou upřímné, milé, psané od srdce a s láskou k zemi. Žijí prostě dodnes a občas si je zanotuje každý z nás.

Moc nás bavilo zpívat, hrát a nacvičovat Já mám tramway novou, Bramborovou placku se škvarkama, Běží voda, běží i Ta naše jedenáctka válí. Přímo jsme si tyto písničky oblíbili. Věřím, že pokaždé, když děti v dospělosti některou z těchto písniček zaslechnou, otočí jim hlavu směrem k domovu.

Moc chválím všechny děti za jejich nadšení, zápal a velmi povedený výkon v divadle. A teď už nás čeká nacvičování na Vánoce.

Těším se na všechny děti každou středu v "cimbálovce".

Marcela Přibylová ♥

Fotogalerie z koncertu:

pribylovamarcela.rajce.idnes.cz/Koncert_50_let_ZS_Prazska_Mestske_divadlo_Znojmo/